Ferencváros

Jancsó Andrea Katalin, önkormányzati képviselő

A túlzott központosítás eredménye az év végi önkormányzati káosz

2016. január 04. 13:47 - Jancsó Andrea Katalin

A Belügyminisztérium hétmilliárd forintnyi rendkívüli önkormányzati támogatást küldött ki rossz címre, így 800 településhez került tévedésből pénz, amit vissza kell fizetni. A Lehet Más a Politika szerint a hiba rendszerszintű problémára, az önkormányzatok tarthatatlan helyzetére mutat rá. A téves utalásoktól függetlenül is baj van ugyanis az önkormányzatok támogatási rendszerével, fejlesztési forrásaival, valamint a korábban helyben maradó adók elvonásával.

A múlt év végi téves belügyminisztériumi utalásokhoz hasonló kaotikus helyzetek akkor lennének megszüntethetőek, ha az önkormányzatok szerepe és önállósága növekedne, a kormány pedig belátná a központosítás hibáit, többek között a korábban helyben maradó adókkal kapcsolatban.

Az LMP szerint meg kell szüntetni az év végi egyedi önkormányzati támogatások szubjektív rendszerét, racionális és kevésbé improvizatív döntések szükségesek. Növelni kell a hazai fejlesztések támogatását: ezt a forrást elsődlegesen a kisebb települések úthálózatának felújítására és olyan kötelező önkormányzati feladatok ellátására kell fordítani, amire nem lehet EU-s forrást megpályázni.

 

A 10 ezer lakos alatti járásszékhely települések hátrányos helyzetét meg kell szüntetni. A hátrányos helyzetű, iparűzési adóbevétellel nem rendelkező járásszékhely városok esetében ne a lakosságszám, hanem az önkormányzat típusa számítson a finanszírozásnál.

 

Fotó: LMP sajtó

Gerstmár Ferenc,
önkormányzati szakszóvivő, országos elnökségi tag

Szólj hozzá!
Címkék: hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsoandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr528317590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása