Ferencváros

Jancsó Andrea Katalin, önkormányzati képviselő

Karácsony Gergely vizsgálja felül a Kiserdő védetté nyilvánításában hozott fővárosi döntést

2020. április 28. 13:00 - Jancsó Andrea Katalin

Nem mehetek el szó nélkül a tegnap megérkezett fővárosi válaszlevél mellett, amely szerint a ferencvárosi Kiserdő "nem minősül fővárosi védelemre érdemes területnek".

Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes, aki egyébként az egyik magyar zöld párt tagja is ugyan leírja levelében, hogy "a Tvt. 22. § d) pontja ugyan lehetővé tenné a javaslatban szereplő erdő védetté nyilvánítását, azonban a természetvédelem - annak jogszabályi és intézményi rendszere alapján - elsősorban a természetközeli és biodiverzitás fenntartásában kiemelkedő szerepet játszó területek megőrzésének eszköze".

 

Lássuk pontosan mit is mond a Természetvédelmi törvény (Tvt.) 22.§-a pontosan:

22. § Kiemelt oltalmuk biztosítása érdekében védetté kell nyilvánítani a tudományos, kulturális, esztétikai, oktatási, gazdasági és más közérdekből, valamint a biológiai sokféleség megőrzése céljából arra érdemes

a) vadon élő szervezeteket, életközösségeiket, továbbá termő-, tartózkodó-, élőhelyeiket;

b) régi hazai háziállat- és növényfajokat, fajtákat, változatokat;

c) természetes, természetközeli tájakat, tájrészleteket;

d) növénytelepítéseket, így különösen parkokat, arborétumokat, történelmi vagy botanikus kerteket és egyes növényeket, növénycsoportokat;

e) élőállat gyűjteményeket;

f) földtani képződményeket és alapszelvényeket, ásványokat, ásványtársulásokat, ősmaradványokat;

g) védett ásványok, ősmaradványok jelentős lelőhelyeit;

h) felszíni, felszínalaktani képződményt és barlangok felszínét;

i) álló- és folyóvizeket, így különösen tavat, patakot, mocsarat;

j) tipikus és ritka talajszelvényeket;

k) természethez kötődő kultúrtörténeti emlékeket.

 

 

 

kiserdo.PNG

 

Fotó: Ferencvárosi Kiserdő

 

A ferencvárosi Kiserdő kiemelt szerepet tölt be a József Attila lakótelep lakosai egészségének megőrzésében és egészségvédelmében.

Mi ez, ha nem KÖZÉRDEK?

A Galvani híd megépítése és a hozzá kapcsolódó úthálózatfejlesztés azonban veszélyezteti egységes fennmaradását. Évek óta megy a huzavona a Határ úti nyomvonal kijelölése körül. Tudjuk, hogy ha erre fog megvalósulni az úthálózatfejlesztés, nemcsak a Kiserdő integritása veszik el, hanem a József Attila lakótelep lakóinak egészsége is veszélynek lesz kitéve. 2x2 sávos gyorsforgalmi út épül, véderdő nélkül, amely eddig 

Dorosz Dávid levelében elismeri, hogy védetté lehetne nyilvánítani a Kiserdőt. Tehát a jogszabályi lehetőség adott.

Akkor miért nem teszi meg a főváros? A politikai akarat hiányzik?

Budapesti ZÖLD politikát hirdettek, Budapesti Nagyerdőt ígértek, mégis a ferencvárosi Kiserdő helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítása marad el, amelynek megvédése az ellenzéki ellenállás, a következetes zöld politika szimbóluma volt.

Ezúton kérem Karácsony Gergelyt mint Budapest zöld ügyekért elkötelezett főpolgármesterét, hogy vizsgálja felül a döntést, amelyet hoztak és képviselje következetesen azt a zöld politikát, amely mellett hitet tett az őszi önkormányzati választási kampányban. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsoandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr9315645778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása