Ferencváros

Jancsó Andrea Katalin, önkormányzati képviselő

Ingatlanspekuláció vagy rossz állami üzletpolitika? Indulhat az új Telekom székház építése

2016. február 25. 09:49 - Jancsó Andrea Katalin

Tavaly év végén az MNV Zrt. a Fradi stadion előtti mintegy 31 000 nm-nyi területet értékesítette a Wing Zrt.(korábbi nevén Wallis Ingatlan Zrt.) érdekeltségébe tartozó TSZ Development Kft. részére. Így hamarosan megindul az új Telekom székház építése. 

tsz.JPG

 

A látványterveket mindenki a maga egyéni elvárásai szerint ítéli meg. A propaganda szerint "városképileg kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről érkezve ez a belváros kapuja". Ám a lenti képeket elnézve, nem vagyok biztos benne, hogy sikerülni fog megvalósítani azt a célt, hogy a két épület ne konkuráljon egymással. Miért van szükség egy "kulturált hétvégi programot kínáló sportlétesítmény" közvetlen közelében egy monstrumot felhúzni? Nem lenne célszerűbb a gyerekekkel kilátogató családok számára egy kellemes zöld felületet, a stadionon kívüli szabadidős tevékenységet is biztosító (játszó)parkot kialakítani? Lehet a Telekom új székháza az "ország leginnovatívabb, a fenntarthatóság jegyében megépülő irodaháza", a hangzatos szavak mögött mégis az bújik meg, hogy az üzleti érdek kiszorítja a lakosság élhető város iránti igényét.

 

Forrás: Epiteszforum.hu

 

Minden ízlésbeli dolgot félretéve, az ügylet kapcsán inkább az az érdekes, hogy az MNV elektronikus árverése keretében a terület - minden bizonnyal hiteles és megbízható értékbecslés alapján meghatározott - kikiáltási ára 6 242 050 000 Ft volt, a TSZ Development mégis 4 915 000 000 Ft-ért szerezte meg az államtól. Feltehetően az egyetlen licitáló volt a WING csoport projektcége, hiszen a kész tervekkel a kezükben a 2015 májusi bejelentés után azonnal meg is indították a környezeti hatásvizsgálati eljárást az illetékes hatóságnál. Így az eljárás augusztusi lezárása után nyitva állt az út a terület megszerzésére. Ilyen egyértelmű jelek mellett nem is csoda, hogy egyetlen piaci szereplő sem kívánt licitálni. A TSZ Development pedig annyit ajánlott, amennyit nem sajnált - vagyis egyetlen versenyzőként a piaci ár alatt mintegy 1,3 Mrd forinttal. 

Rossz állami üzletpolitika vagy ingatlanspekuláció? Mindenki döntse el kedve szerint. Mindenesetre a Telekom az új irodaházába való beköltözést követően a WING csoportnak értékesíti többek között a három, legjelentősebb értéket képviselő, budapesti irodaépületét. 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsoandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr308417830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mark Szalay 2016.02.25. 10:31:49

"Nem lenne célszerűbb a gyerekekkel kilátogató családok számára egy kellemes zöld felületet, a stadionon kívüli szabadidős tevékenységet is biztosító (játszó)parkot kialakítani?"

Ezt a Népliget közelsége teljesen indokolatlanná teszi, főleg egy ilyen forgalmas kereszteződésben nem sok szülő vinné le szívesen a gyermekét játszani, ha ott a fákkal védett Népliget.
Azt is tudjuk, hogy a stadion épületének üvegfalas (díszes) homlokzata az ellenkező oldalon van, ezen a felületen direkt egyszerű és városképileg is inkább romboló homlokzatot építettek a beépítés terve miatt.
Az irodaház elég logikus koncepció, hisz a körúti irodaházvonalon fekszik, sőt még parkjai is lesznek és sokkal építőjellegűbb homlokzatot teremt a városképben, mint a stadion azon része.
süti beállítások módosítása