Ferencváros

Jancsó Andrea Katalin, önkormányzati képviselő

Teljes KÉSZ roham

2016. február 14. 12:06 - Jancsó Andrea Katalin

avagy Onyschukék kívánsága ismét teljesül

Történt minap, hogy felhívott az egyik fővárosi bizottsági tagunk, hogy mit tudok neki mondani a Belső-Ferencvárost érintő új Kerületi Építési Szabályzatunk megalkotásáról. Az előterjesztésekből kiderül, hogy azért alkotunk új KÉSZ-t, mert a GEOS Invest Hungária Kft. kezdeményezte a tulajdonukban lévő ingatlanok beépítési paramétereinek megváltoztatását. Talán az még nem ördögtől való, ha egy cég valamilyen, a modern építési trendekhez képest elavult építési paramétert szeretné megváltoztattatni. Ám a ferencvárosi önkormányzatnál a tavalyi év második felétől az ilyen kérések teljesítése finoman fogalmazva is dinamikusan növekszik. A kérések teljesítésének feltétele, hogy az új KÉSZ megalkotásához szükséges költségeket a kérést megfogalmazó gazdasági társaság vagy társaságok fizetik meg, illetve településrendezési szerződést kötnek az önkormányzattal. Ezzel a konstrukcióval az önkormányzat spórol ugyan, de legalább morális kérdésként vetődik fel, hogy az építési paraméterekkel nyert anyagi előnyhöz jutás arányban áll-e egy cca. 5 millió forintos tétel kifizetésével - még akkor is, ha a településrendezési szerződés keretében "önkormányzati feladatok finanszírozását" is vállalja. [Csak megjegyzésképpen: eddig egyetlen településrendezési szerződés köttetett meg ebben a ciklusban, amely szerződés tárgyát képező kötelezettségvállalás értékét nem tartalmazta, pusztán egy általános feladatleírást.]

A konkrét esetet tekintve: Mit tudunk a GEOS Investről? Első ránézésre a honlapjuk alapján semmi érdemleges információhoz nem juthatunk.

geos_invest_webpage.JPG

 

A cégnyilvántartás szerint azonban rögtön kiderült, hogy a GEOS Invest székhelye "meglepő módon" egy cégtemetőben található a 287 lelkes faluban: Bodonhelyen. A bodonhelyi Dózsa György út 47. szám alatt található egyébként a Polgármesteri Hivatal is, s emellett még 14 gazdasági társaság tömörül ugyanitt. 

A GEOS Invest főtevékenysége 2015. novemberétől saját tulajdonú ingatlan adásvétele, ezen időpont egybeesik azzal az időponttal, amikor a ferencvárosi önkormányzat elidegenítette az Erkel utca 18-at. Az alapítástól számított két évig egyéb, az ingatlanpiactól távol álló tevékenységet folytatott a cég. A cégnyilvántartás szerint a cég  képviseletére jogosult személy Onyschuk Ihor, aki a Tranzit Hungárián keresztül már megszerezte az Erkel utca 18. és a Ráday utca 57. szám alatti ingatlanokat. Tekintettel arra, hogy mindkét telek Belső-Ferencváros területén fekszik, így a fent említett KÉSZ megalkotásának költségeivel kapcsolatos vállalás értéke többszörösen kifizetődik a jövőben várható anyagi előnyt is figyelembe véve. 

Kétségkívül Onyschukék nem bíznak semmit a véletlenre: a cég tulajdonosai között van ciprusi, seychelles-szigeteki, illetve virgin szigeteki offshore társaságok. Yaroslav Rekunik az egyetlen magánszemély a tulajdonosi körben, aki az orosz Technoprom ügyvezető igazgatójaként tünteti fel magát. Nem éppen bizalomkeltő az üzleti szférában, ha nem lehetünk biztosak abban, hogy valamilyen "balszerencse" bekövetkezte esetén az ilyen ügyféllel szemben fennálló követelésünkhöz valaha hozzá fogunk jutni.

A fentiek alapján a korábbi "Indul az ukrán rulett Ferencvárosban" című írásomban felvetett kérdésekben megfogalmazott aggodalmak az ukrán ügyletek kapcsán csak tovább erősödtek. Nagyon rossz útnak tartom, hogy a különböző építési paramétereket egyes gazdasági társaságok kénye-kedve szerint alakítsa az önkormányzat. Előfordult olyan eset nemrégiben, hogy úgy módosítottuk a Középső-Ferencvárosra érvényes építési szabályzatot, hogy az éppen épülő hotel, már megépített erkélyeit utólag (!) engedélyeztük, annak ellenére, hogy a fent nevezett szabályzat erre nem adott lehetőséget az akkor már kivitelezett formában.

Mire lehet ebből következtetni? Arra, hogy nem az önkormányzat határozza meg, hogy az egyes gazdasági társaságok milyen épületeket építenek a kerületben, hanem éppen fordítva: eljutottunk oda, hogy a gazdasági társaságok diktálják az építési paramétereket az önkormányzat számára - természetesen a saját érdeküknek megfelelően. Ebből természetesen a GEOS Invest és a Palermo Properties esete csak egy példa a sok közül. Mára sajnálatos módon egyértelművé vált, hogy az a gyakorlat honosodott meg Ferencvárosban, hogy a Kerületi Építési Szabályzatok elkészítésének költségeit gazdasági társaságok finanszírozzák - amennyiben a saját érdekeiknek megfelelő módon kerülnek azok kialakításra.     

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsoandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr248388878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása