Ferencváros

Jancsó Andrea Katalin, önkormányzati képviselő

Határok nélkül - a Kiserdő déli része már elesett?!

2019. május 19. 10:18 - Jancsó Andrea Katalin

 

2019. április 9-én a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala a MÁV kérelmére a Budapest-Ferencváros-Kelebia vasútvonal fővárosi nyomvonalának megvalósítása tárgyában megadta a környezetvédelmi engedélyt.

 

helyszinrajz.PNG

 

forrás: Budapest- Ferencváros – Kelebia vasútvonal fővárosi nyomvonal – korrekciója projekt döntéselőkészítő- és megvalósíthatósági tanulmányának, engedélyezési terveinek elkészítése
KÖRNYEZETI HATÁSTANULMÁNY c. dokumentáció - átnézeti helyszínrajz

 

A szomorú hír a ferencvárosiak számára az, hogy a Határ út mentén fekvő erdőterületből mintegy 1 hektár erdőterületet fog érinteni a beruházás, amely kapcsán "a legnagyobb változást a Határ úti Kiserdő déli erdőrészleteinek igénybevétele fogja jelenteni a Határ út és rendezőpályaudvar között, azonban a hatástanulmány szerint "a hatás elviselhető mértékű lesz."

Az engedély alapjául szolgáló tanulmány maga írja le, hogy: 

 

"Határ út mellett nagyvárosias telepszerű (pl.: József Attila lakótelep); kertvárosias, intenzív beépítésű; kisvárosias, jellemzően szabadonálló jellegű lakóterületek találhatók. A Határ út mellett közvetlenül pedig véderdők találhatók (Határúti Kiserdő)."

 valamint, hogy

 

"Az érintett erdőterületek közül a Budapest IX 2/A erdőtag elsődleges rendeltetése parkerdő, míg az 5/A és 5/B erdőtagok elsődleges rendeltetése településvédelmi erdő. Ugyanakkor ezek az erdőtagok, illetve a tőlük ÉK-re, a Wekerle-telep és József Attila lakótelep között húzódó nagyobb kiterjedésű erdőterület ma már elsősorban közjóléti célokat is szolgál: kedvelt kirándulóhelye, kutyafuttatója és relaxációs területe az itt lakóknak. Hasonlóan a zöldfelületi rendszerek jelentős elemét alkotják a városi környezetben a díszparkok, emlékparkok, temetők; az előbbiek jelentős rekreációs potenciállal is bírnak."

 

 

A már megszokott "hidegen hagy minket a természet és élővilág" magatartást mi sem mutatja jobban, miszerint a szakértők leírják, hogy 

 

"Ezek az erdőterületek azonban élővilágvédelmi szempontból nem értékesek, zavartak, így védett állatfajok jelentős egyedpusztulásával nem kell számolni."

miközben (idézet szintén a hatásvizsgálati tanulmányból):

 

"A tervezett 150-es vasútvonal mellett gyakran előforduló élőhely, elsősorban az alábbi helyeken:
− Határ út menti Kiserdő, valamint a Határ út melletti villamospálya és iparterületek közötti erdő foltok;

[...]

"A nagyobb parkokban, erdőfoltokban, ahol idősebb hazai fafajok is előfordulnak (pl. Határ úti Kiserdő idősebb állományai) nem zárható ki a védett nagy és kis szarvasbogár jelenléte sem (Lucanus cervus, Dorcus parallelipipedus)."

 

Szintén nagyvonalúan cinikus megállapítás, hogy

 

"Minimálisan csökkeni fog üzemelés alatt a Határ úti kiserdő kiterjedése, de ez a teljes kiterjedéséhez képest elenyésző lesz és a Kiserdő – elsősorban relaxációs, kikapcsolódásra és kirándulásra használt – belső tömbje nem lesz érintve a beruházás által."

 

Itt mindössze azt az aprócska tényt felejtik el közölni, miszerint a Kiserdő belső tömbjét a Határ út fentebbi részének, a NIF Zrt. által "menedzselt" többsávosítása veszélyezteti!!!!

 

Az már csak hab a tortán, hogy a hatóság olyan "majdani kármentesítést" hagyott jóvá, amelynek láttán már csak fogni lehet a fejünket:

  

"Minimálisan de megváltozik a terület zöldfelületi rendszere is, a Határ út menti zöldfelületek minimálisan csökkenni fognak. Ezt megfelelő intézkedéssel (üzemtervezett erdőterületek pótlásával) javítani lehet."

"Az igénybevett Határ úti Kiserdő üzemtervezett erdőtagját pótolni szükséges. A pótlást lehetőleg a Kiserdőhöz kapcsolódóan kell elvégezni, a tervezési terület közelében."

 

Ferencváros polgármestere a Magyar Nemzetnek adott legutóbbi nyilatkozatában kijelentette, hogy

"a kerület zöldterületeink aránya megközelíti a negyven százalékot, 2014 októberétől Ferencvárosban több mint 16 ezer négyzetméter új zöldfelület létesült",

a fenti zöldterület-csökkenésről azonban már diszkréten hallgat...

... pedig nyilvánvaló, hogy a kialakult vegetációk megőrzése alapvető közjóléti érdek - főként a véderdők tekintetében, az Aszódi lakótelep lakóinak viszonylagos nyugalma pedig a ferencvárosi rendezőpályaudvar fejlesztésével megszűnik. 

Ezek után nem nagyon érhet meglepetés a Kiserdő belső tömbjének sorsa kapcsán sem, a fenti diadalittas nyilatkozat után csak a Határ úti nyomvonal-bejelentés időzítésében lehetünk biztosak.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsoandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr9414823484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Wolf 2019.05.19. 20:30:03

A XIX kerületben is kiírtották a "kiserdőt" került helyére egy nagyszerű fociakadémia... ott kb 16 hektár ment pocsékba...

Egyébként meg az, hogy letesznek egy zöld (mű)füvet valamelyik ház tetejére, még messze nem ugyanaz mint egy fa. még ha felülről nézve a négyzetméter talán meg is egyezik.

És ha ezeket az erdős részeket szépen összeadogatjuk, itt egy hektár, ott 16 amott meg ki tudja mennyi előbb utóbb tetemes mennyiség lesz, és ez Budapest levegőjének se tesz jót. Amúgy is eléggé pocsék a pesti levegő, és ehhez képest a (felelős?) vezetők nem törekszenek arra, hogy javuljon, de még csak olyan döntések esetén sem, amik nem kerülnének pénzbe, vagy ha valódi új erdős részt nem is hozna létre, legalább ami van azt megóvná.. De ezt sem.

Kossuth tér tényleg jól szimbolizálja az egészet, régebben több fa volt, ma meg beton. A legtöbb európai nagyváros amiben megfordultam pont ellentétes, ahol az önkormányzat meg tud venni egy két telket azon parkot alakít ki sok fával. Itthon meg... mintha a természet lenne az egyik legnagyobb ellenségünk.

Mondjuk igazából lassan mindegy is, mert akinek van tudása elköltözik a többieket meg valószínű úgyse zavarja hogy megdöglenek a szmogban.
süti beállítások módosítása