Ferencváros

Jancsó Andrea Katalin, önkormányzati képviselő

Csepeli kitiltás felsőbb utasításra

2016. február 16. 16:30 - Jancsó Andrea Katalin

Történt, hogy a kormány bejelentette: a nagy Budapesti Olimpia tervek miatt a Csepeli HÉV-et megszüntetik, pontosabban fogalmazva villamossal szeretnék pótolni.

Az LMP már a kezdetekkor egyedüliként NEM-mel szavazott az olimpiai tervek vonatkozásában. A Csepeli HÉV megszüntetése kapcsán pedig eleve elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a csepeliek utazási színvonala akár a legcsekélyebb mértékben is romoljon.

Miért?

Egyértelműen látszik, hogy a kormány és a főváros mindent alárendel a 2024-es Budapesti Olimpia pályázati terveinek, így a költségekkel, a megvalósíthatósággal, illetve a budapestiek érdekeivel egyáltalán nem számolva durcás óvodásként erőltetik a városra és az egész országra akaratukat. Ennek áldozata a Csepeli HÉV is, amely a nyilvánosságra került tervek alapján a Csepel-sziget északi részére tervezett létesítmény útjában áll.

untitled_design.jpg

forrás: MASTERPLAN

A HÉV villamossal való pótlásának terve kétségkívül komoly aggályokat vet fel. Egyáltalán nem biztos, hogy a tervezett villamos elbírná a jelenlegi utasforgalmat, hiszen a világ leghosszabb CAF villamosa is "csak" legfeljebb 350 utast tud szállítani, míg a HÉV kapacitása akár 550 utast is kitesz. Az LMP információi szerint nem készült hatástanulmány a változtatás várható következményeivel összefüggésben. 

Az LMP helyi szervezete célul tűzte ki, hogy a csepeliekkel együtt megvitatja a HÉV megszüntetésének kérdését, hiszen helyi közösség érdekeit érinti, nem lehet csak úgy a lakosság feje felett eldönteni a kérdést. Ennek érdekében egy hat alkalmas lakossági fórumsorozatot hirdetettünk meg február 8. és február 25. közötti időszakra, szóbeli és esetenként írásban is rögzített terembérleti megállapodást kötve a helyi iskolákkal. Az első alkalomra a Csepeli Munkásotthonban került sor, amely estét követően az iskolák ügyintézői különböző indokokra hivatkozva mondták vissza a már letárgyalt időpontokat. Az eset előtt értetlenül álltunk, majd még aznap kibújt a szög a zsákból: a Csepeli Városgazda felsőbb utasításra letiltotta az esemény befogadását a kezelése alá tartozó intézményekben.

Tekintettel arra, hogy a helyi szervezet rengeteg időt, energiát és pénzt szánt a lakossági fórumsorozat megszervezésére, a tegnapi napon a Csepeli Városgazda felé jeleztük, hogy igényt tartunk a tényleges vagyoni kár megtérítésére. A felsőbb utasításra történt kitiltásunkból eredő elmaradt hasznot nem kívánjuk érvényesíteni, mert nem kívánunk a politikai játszmák ilyen szintjére süllyedni. Nyilvánvaló, hogy a csepeli városvezetés retteg attól, hogy az emberek megismerjék a valós helyzetet - mindezt teszi annak ellenére, hogy a Csepeli HÉV megszüntetése helyi közügy, a tisztesség pedig úgy kívánja, hogy megvitassák az emberekkel, miért és miként kívánják alapvetően megváltoztatni az életüket. 

Mi ezt a tisztességet követeljük Borbély Lénárd polgármester úrtól!

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsoandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr558396134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l ember 2016.02.16. 20:44:07

azért a HÉV-et van hová sűríteni. Még csúcsidőben is elfér egy hév helyén két villamos anékül, hogy egymásra torlódnának
süti beállítások módosítása