Ferencváros

Jancsó Andrea Katalin, önkormányzati képviselő

Vessen magára a föld nélküli önkormányzat?

2015. október 27. 11:39 - Jancsó Andrea Katalin

http://www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/vessen_magara_a_fold_nelkuli_onkormanyzat/2450201/

Ha az állam eladja földjeit, mihez kezdenek azok a falvak, amelyek ezeken teremtettek munkát az állástalanoknak? - figyelmeztet Csanytelek polgármestere. A falu korábban miniszteri jutalmat kapott a munkanélküliek foglalkoztatásáért.

Rossz hír az önkormányzatoknak, hogy az állam el akarja adni összes földjét. Sok helyen ugyanis ilyen területen termelnek a Start-munkaprogramban foglalkoztatott emberek. Miután az iskolát átvette az állam, az önkormányzatnak az a fő tennivalója, hogy értelmes feladatot adjon a munkanélkülieknek. 

Komolyan vették
Ezt az ajánlást sok településen komolyan vették, és hosszú távra terveztek. 2013-ban a Start-programban részt vevő 900 önkormányzatból 18 kapott elismerő oklevelet és jutalmat a Belügyminisztériumtól, Csongrád megyéből Csanytelek és Maroslele.

– A falvak melletti állami földeket eladni akkor lenne jó ötlet, ha ugyanezzel a lendülettel munkahelyeket is hozna ezekre a településekre a kormányzat, vagy ha arra kötelezné a föld vásárlóit, hogy 10 hektáronként legalább egy főt alkalmazniuk kell – mondja Forgó Henrik. A csanyteleki polgármester sem gondolja komolyan, hogy ez teljesíthető. Szerinte faluhelyen föld nélkül lehetetlen mérsékelni a munkanélküliséget. – Ezek a többnyire képzetlen emberek a mezőgazdaságban helyezkednek el a legkönnyebben, ebben a szektorban érdemes fejleszteni is. Mi egy alulról építkező szövetkezetet gondoltunk el.

Óltól az asztalig
Csanytelek harminc embernek ad munkát a Start kertészetében, 4,2 hektárnyi önkormányzati területen. A haszonból és a dologi keretből traktorokat, a műveléshez szükséges eszközöket vett közel 20 millió forint értékben. A falu a korábban felszámolásból megvett hűtőházat most a közmunkához is használja, és bérbe is adja. A községi közétkeztetést ellátják zöldséggel, még őrölt fűszerpaprikával is. 

2011-ben a képviselő-testület határozatot hozott, hogy a kertészeti ágazat fejlesztéséhez igényel a nemzeti földalaptól 20 hektár szántót és 40 hektár gyepet. – Takarmányt termelnénk, sertést, tojó- és vágóbaromfit tenyésztenének a dolgozóink, a közétkeztetés és a szociálisan rászorultak részére. A környéken vannak vágópontok, ahol le lehet vágni a jószágokat, az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelően. Ha a konyhán fölhasznált hús harmadát előállíthatjuk, az is jelentős megtakarítás. Az államnak segélyeznie kell az embereket, vagy fizetni a munkájukért. 

Spórolni az országnak
Kötelezhetné az állami földön termelő önkormányzatokat, hogy ezt az élelmiszert adják át térítésmentesen vagy meghatározott áron a helyi, környékbeli konyhának, amelyeket az önkormányzat vagy önkormányzati cég üzemeltet. A nálunk étkező gyerekek 85 százaléka helyett most is az állam fizeti ki az ebédet. A kormány ígérete szerint jövőre minden óvodás és iskolás ingyen étkezik. A mi ötletünk komoly megtakarítást eredményezne a költségvetésnek. A megspórolt pénzt az érintett település fejlesztésére lehetne fordítani.
A csanytelekiek kérelmére négy éve nem érkezett határozott válasz, illetve 1,3 hektár szántót kaptak 5 éves használatra. Most ismét tárgyalnak az NFA-val, és úgy fest, elvileg megkaphat Csanytelek egy újabb területet használatra. Ez ahhoz lenne elég, hogy bebizonyítsa, megvalósítható, amit elgondolt. Kérdés, hogy az állami földek értékesítésére vonatkozó terv fölülírja-e a formálódó egyezséget.

Szólj hozzá!
Címkék: hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsoandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr948316998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása