Ferencváros

Jancsó Andrea Katalin, önkormányzati képviselő

Valami bűzlik a SOTE háza táján

2015. október 16. 19:55 - Jancsó Andrea Katalin

Az egyik Thaly Kálmán utcai társasház lakói elkeseredett küzdelmet folytatnak a SOTE Elméleti Orvostudományi Központ transzgénikus állatházából áradó szag ellen. Csaknem minden hivatalos fórumot kimerítettek, hogy megoldást találjanak problémájukra, de a helyzet reménytelen. A kormányhivatalok törvényben rögzített határértékek mögé bújnak, az Egyetem megfelelő szűrőrendszerre hivatkozik. Csak azok a fránya lakók... csak ők észlelik a szaghatást.  

szagok.jpgAki már csak egyszer is betette a lábát a Thaly Kálmán utcai épület környékére, minden bizonnyal szagolta a nyáron különösen orrfacsaró bűzt. A SOTE Tűzoltó utcai épületében állattartási tevékenységet végeznek. Az állatházban elvileg egy légkezelő berendezés cseréli a levegőt, amely megfelelő szűrőrendszeren távozik a helyiségből. Az Egyetem nyilatkozata szerint a rendszert a technikusok naponta kétszer ellenőrzik, a szűrőbetéteket pedig három havonta cserélik. 

A társasház túl van több, hivatali szervek által folytatott helyszíni szemlén. Ezek érdekessége, hogy a bejelentett és a nem bejelentett helyszíni szemlék megállapításai meredeken eltérnek egymástól.

"[...] a szóban forgó berendezés kidobó kürtője a tetősík fölé van kivezetve. A helyszíni ellenőrzés alapján a szűrőrendszeren keresztül kilépő levegő szaghatást nem okozott. A bejelentésben az említett szaghatás a környező utcákban sem volt érezhető. A Kormányhivatal részéről a fentiek alapján további intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel."

(részlet: egy előre bejelentett helyszíni szemle jegyzőkönyvéből)

Ehhez képest:

"A helyszíni szemlén megjelent hatóságok részéről megjelent személyek a társasház bejáratánál néhány percig tapasztalták az intézményi szemle során beazonosított szagot. A tulajdonosok nyilatkozatai szerint főleg esténként, változó intenzitással és órákig is érezhető a szag. A **** lakás erkélyén állva a szélmozgásokkal kitérve érezhető volt a szag"

(részlet: egy előre be nem jelentett helyszíni szemle jegyzőkönyvéből)

Az Egyetem felől érkező zajhatás kapcsán sincs megoldás a társasház felső emeletein élők számára, hiszen a Kormányhivatal megállapította, hogy bár a határérték alatti zaj is hallható, de a jogszabály alapján a Kormányhivatal csak a határérték túllépése esetén kezdeményezhet eljárást. Így marad megoldásnak, hogy az erkélyre kilépni tilos, minden ablakot be kell zárni és a tévét jól fel kell hangosítani. Hiszen a határérték alatt van a zajkibocsátás. Ennyit az alkotmányban rögzített alapjogok védelméről....

 

A következő hetekben online petíciót indítunk azért, hogy Legyen szagmentes a SOTE EOK környéke. 

Támogassuk együtt a társasház lakóinak ügyét az Online petíció kitöltésével!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsoandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr677974439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása