Ferencváros

Jancsó Andrea Katalin, önkormányzati képviselő

Mára teljesen kiüresítették az önkormányzatiságot

2015. szeptember 30. 16:07 - Jancsó Andrea Katalin

Az első helyhatósági választások 25 éves évfordulóján a helyi önkormányzatok napja szinte már csak emléknapnak tekinthető, hiszen az elmúlt években rohamtempóban üresítette ki a Fidesz az önkormányzatiságot. Az LMP szerint a településeken csak az ott élők bevonásával lehet helyes döntéseket hozni, és nem utolsósorban csak így lehet visszaállítani az emberek politikába vetett bizalmát: a párt ezért szélesebb körű jogosítványokat és több pénzt biztosítana az önkormányzatoknak.

1990. szeptember 30-án, éppen 25 évvel ezelőtt tartották az első szabad helyhatósági választásokat Magyarországon. Az akkor kialakult közjogi rendszerben az önkormányzatiság célja a helyi közösségek minél hatékonyabb bevonása volt a döntések meghozatalába. Az elmúlt évek központosítási hullámai azonban folyamatosan szűkítették az önkormányzatok jogköreit és forrásait. Mára odáig jutottunk, hogy a központi költségvetés bevételeinek alig több mint huszadáról rendelkezhetnek helyben.

Az LMP szerint minél közelebb születik a döntés a problémákhoz és az érintett emberekhez, annál felelősebbek a döntéshozók, és annál könnyebben ellenőrizhető, hogy jól használják-e fel a forrásokat. Az LMP szerint ezért erősíteni kell az önkormányzatok jogköreit, növelni kell az általuk elosztható forrásokat, és úgy kell átalakítani az egész önkormányzati rendszert, hogy az sokkal inkább alkalmas legyen a helyi közösségek véleményének becsatornázására.

 

Fotó: LMP sajtó

 

Gerstmár Ferenc
önkormányzati szakszóvivő, az országos elnökség tagja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsoandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr1008317660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása