Ferencváros

Jancsó Andrea Katalin, önkormányzati képviselő

Hol a Kiserdőt megmentő szabályozási terv?!

2020. szeptember 16. 10:54 - Jancsó Andrea Katalin

A Galvani híd beruházáshoz kapcsolódó úthálózat nyomvonalának ügyében lassan elérkezünk ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincsen visszaút. Ma kiszivárgott az egyik online portálon a hatástanulmány, amely az egyes nyomvonalak tervezésére, vizsgálatára szorítkozott. A tanulmányból egyértelműen kitűnik, hogy mindenképpen a Határ úton szeretnék levezetni a Ferihegyi gyorsforgalmi út irányába a Galvani híd autósforgalmát. Mindezek mellett nyilvánvaló, hogy bármelyik nyomvonalváltozatot „választanánk”, minden esetben fakivágással járna a beruházás.

 

kiserdo_1.PNG

 

Az előző ciklusban már napirenden volt a József Attila lakótelep és környékére vonatkozó szabályozási terv „megújítása”. A jelenleg hatályos építési szabályzat még 2002-ben készült, amely a következőket mondja ki:


„28. § A Csengettyű utcai terület (38236/142 hrsz.) erdészeti módszerekkel (kötésben) telepített fás növényállományú területén, valamint a Határ u. - 3-as villamos - M5 közötti keretövezetbe sorolt erdőművelési ágú területen (a 38236/373 hrsz. egy része) beépítés nem engedélyezhető. A meglévő fás növényzet kondicionáló zöldfelületként megőrzendő.”

ám az alábbi paragrafus engedélyezi közlekedési építmény megvalósítását.

„30. § (1) Az övezet területén a keretövezetben megengedett építmények közül csak

- közlekedési építmények és

- távvezeték helyezhető el.”

 

2017-ben az akkori Fideszes városvezetés azzal érvelt a Kiserdő megmenekülését vizionálva, hogy az új szabályozási terv nem fogja megengedni út megépülését erdőterületen. 

Paradox módon Bardóczi Sándor, fővárosi főtájépítész és Ferencváros jelenlegi polgármestere is ugyanezt az érvet hozta fel, amikor a Kiserdő helyi természetvédelmi területté nyilvánításának szükségtelenségéről beszéltek.

 

bardoczi_polgmester.PNG

2017 óta 3 év, a legutóbbi önkormányzati választás óta majd 1 év telt el, a mindenki által beígért szabályozási terv, amely állítólag megmentené a Kiserdőt, a kanyarban sincs. Megválasztásom után az egyik első lépésem volt a Kiserdő helyi természetvédelmi területté nyilvánításának kezdeményezése – ez, bár jogilag, a közérdekre való tekintettel lehetséges lenne – ez eddig sajnos nem történt meg, fővárosi vezetés 2020 áprilisa óta pedig egyáltalán nem reagál a hivatalos megkereséseimre. Én továbbra is csak annyit ígérhetek, hogy minden tőlem telhetőt meg fogok tenni a Kiserdőért és arra kérem Baranyi Krisztinát és Karácsony Gergelyt, hogy álljanak mellém, harcoljunk együtt a felesleges erdőpusztítás ellen.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsoandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr2916203208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása