Ferencváros

Jancsó Andrea Katalin, önkormányzati képviselő

Hát így áll most az utca, Haver, a Megváltóra várva

2016. október 12. 16:36 - Jancsó Andrea Katalin

Ki helikopterezik, ki útszélen marad

Jött a hír: tervbe vették, hogy lezárnak számos budapesti metróaluljárót. A többség helyesli, hogy a hajléktalanok végre "eltakarodnak" onnan, eltűnik a piszok, a bűz és a hangulatot romboló valóság. 

De vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy milyen állapotok uralkodnak a budapesti hajléktalanszállókon? 

Nemrég kaptam egy levelet egy olyan hajléktalanná vált állampolgártól, aki részletesen taglalta, mi is vár egy hajléktalanná vált emberre a hajléktalan-ellátórendszerben. 

A levél írója augusztus közepén kért menedéket a Könyves Kálmán krt. 84. szám alatti éjjel-nappali melegedőben miután egy családi tragédia miatt hajléktalanná vált, ahol pár nap múlva közölték vele, hogy regisztrálnia kell, különben a továbbiakban nem maradhat. Ennek megfelelően regisztrált a a Dózsa György úti központban, majd az Aszódi úti átmeneti szállóra irányították. A hosszas felvételi procedúrát követően elszállásolták egy szobában, ahol az alábbi körülmények fogadták:

2016-10-03_16_48_44.jpg

A levélből az is kiderül, hogy a szálló sok másik szobája is súlyosan fertőzött poloskával, csótánnyal, tetűvel. Az egyik szobában egy idős korú látássérült hajléktalan is lakik, akit hónapok óta nem látott szociális gondozó, de az "intézményben" talált szállást egy mozgáskorlátozott, szintén idős, tolókocsis ember is, akinek a tetűfertőzésére, ápolatlanságára egyáltalán nem fordítottak gondot. 

2016-10-03_17_17_35.jpg

Ezt követően a levél írója a felszín alatti problémákra mutatott rá:

1. Az információ hiánya, visszatartása vagy téves információk. 

"Hetedik napja keresek információt mind az egészségügyi, élelmezési, szociális problémákra és álláskeresési lehetőségre, hogy magamon és a körülöttem levőkön segíthessek. Az álláskereső szolgálat nem működik a rossz számítógépek miatt."

2. Étkezés, tisztálkodás, orvosi ellátás, tisztítószerek.

A sokszor a semmilyen megtakarított pénzzel, jövedelemmel nem rendelkező hajléktalanok az Aszódi úti hajléktalanszállóról a távoli Dobozi vagy a Fiumei úti ingyen ebédre vannak rászorulva, amit karitatív szervezetektől vagy vallási közösségektől kapnak. Az Aszódi úton az élelmezés, a tisztítószerek, a minimális higiéniai feltételek sincsenek biztosítva - "látni hónapok óta levágatlan körmöket, fertőzött poloskacsípéseket, súlyos bőrbetegségben szenvedőket"

3. Utazás

"Kivétel nélkül az összes BMSZKI dolgozó arról tájékoztat, és természetesnek veszi, hogy hajléktalan állapotunkra tekintettel a BKK szolgáltatásait ingyen igénybe lehet és kell venni. A pénzbírság nem befizetése vagy egy pár nap/hét közmunka, egy szabálysértés az állapotunk velejárója. A szociális munkás nincs felkészítve, hogy ennek milyen jogi következményei lehetnek."

4. Életkörülmények

"A szociális munkások egy üvegfallal elzárt irodából, több esetben mindenfajta kontroll nélkül ki és beengednek bárkit, bármilyen egészségügyi, mentális vagy alkoholos állapotban."

"A gazzal benőtt belső kertben a kutyatárolóba kiöntött maradékon a sünök és a patkányok osztoznak, macskák ki és bejárnak az épületbe, a konyhában egér, csótány mindenhol."

"A koedukált jelleg miatt a közös használatú wc, szellőzés nélküli zuhanyzók, falról lógó festék, szigetelés, gomba."

"A szobákban a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás mindennapos, prostitúcióról, uzsoráskodásról mesélnek a lakók. Ezek következménye a mindennapos veszekedések, hangoskodások, fenyegetőzések sora."

 

2016-10-03_17_55_06.jpg

 

Végül sorait a  társadalomba még visszatérni akaró hajléktalan emberek kilátástalan helyzetét szemléletesen kifejező mondattal zárja:

"Egy hete egészségesen kerültem az Aszódi utcára, azóta aktívan munkát keresek, de ha hamarosan nem kapok valahol lehetőséget, a fertőzött poloskacsípések vagy a heti egyszeri mosott ruhám miatt valószínű nem kapkodnak majd értem sem a munkáltatók."

A Fővárosi Önkormányzat 2016. évre közel 1,3 milliárd forintot rendelt a hajléktalanok nappali és átmeneti intézményi ellátására. Szerény összeg, miközben lépten-nyomon az tapasztalható, hogy egyre nagyobb nyomás van az ellátórendszeren - ideértve a szállókat, nappali melegedőket, utcai szolgálatokat. Tény, hogy ha "lezárják az aluljárókat" ötletet mindenütt bevezetik, azzal legalizálják, hogy a hajléktalan akarata ellenére is elszállítható legyen bizonyos esetekben.

Kérdés, hogy ki fogja eldönteni, mikor áll elő ilyen helyzet...?  Meddig fogják még kriminalizálni ezeket az embereket? 

Három budapesti kerületben működik több-kevesebb sikerrel mintaprogramként a LÉLEK Program, amely szigorú belépési feltételekkel ugyan, de valamiféle csekély lehetőséget nyújt hajléktalan emberek számára a társadalomba való visszailleszkedésre. Mintaprogram, csekély próbálkozás, amely a jelenlegi elégtelen hajléktalan ellátórendszerben legalább reményt nyújt annak a kevés számú hajléktalan embernek, aki még akar és hajlandó kitörni a hajléktalan létből. Mintaprogram, amelyet lehetne nagyban is csinálni - mégsem mutatkozik rá hajlandóság odafent. 

Jelenleg rengeteg pénz, döntéshozói jobbítási szándék és a szakma meghallgattatásra találása hiányzik a rendszerből. A tél nemsokára itt van, az utca pedig még mindig Megváltóra vár...

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsoandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr7811763399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jossarian 2016.10.13. 14:02:49

Pont leszarom a hajlektalanszallon uralkodo allapotokat. A hajlektalanok ertektelen fergek, nyuzsogjenek minel tavolabb az emberektol. Ha megeszik egymast az sem erdekel, vagyis az igen, legalabb kevesebben lesznek.

Jossarian 2016.10.13. 15:33:43

@pamut: te meg hulye, ugye? :) Menj es mosdass meg inkabb nehany buzolgot, haza is viheted oket de nyakamat ra, hogy nem teszed. De ugatni azt tudsz.

pioneer2016 2016.10.13. 15:34:07

"Mintaprogram, amelyet lehetne nagyban is csinálni - mégsem mutatkozik rá hajlandóság odafent. "

Katalin!

Csodálkozik? Ebből a projektből nincs haszon, nem lehet lenyúlni semmit. Helikopterre meg egyáltalán nem futja. Azért jó látni, hogy vannak még jó érzésű emberek. Külön figyelmet érdemel, hogy ezt egy hivatalban lévő ember teszi szóvá.

venszivar 2016.10.13. 16:27:33

@Jossarian: Valszeg én sem hozok haza egyet sem.......

Viszont te már most "náluk" sokkal nagyobb féreg VAGY!!!

Bízom benne s kívánom neked, hogy a saját bőrödön, valamilyen oknál fogva mihamarabb megtudd, hogy mit s mennyit kínlódnak azok az emberek. Lehet, hogy a saját, de lehet, hogy sok nem a saját hibájából.

Szelid sunmalac 2016.10.13. 16:36:47

@Jossarian: azt nevezem! Nem semi troll vagy. Mert ugye az vagy?

venszivar 2016.10.13. 16:42:36

@Szelid sunmalac: Ugyan már !!! A troll az EMBER ! ez meg......

pamut 2016.10.13. 16:49:21

@Jossarian: válaszod stílusa és tartalma alapján: igen, jól gondoltam, fideszes vagy.

Szelid sunmalac 2016.10.13. 16:53:05

@venszivar: szerintem meg troll. Ilyet komolyan nem lehet gondolni. Csak jot szorakozik a felhaborodason

Jossarian 2016.10.13. 18:55:41

@Szelid sunmalac: de pont, hogy komolyan gondolom. Anno meg munkat is adtam nehanynak, szted milyen eredmennyel? Mikor meglett a kannasborra valo, leptek. Hulladekok mindahanyan. Ha nektek nem tetszik akkor is igy van.

bajkon úr 2016.10.14. 08:57:02

@Jossarian: néhánynak adtál munkát - írod. De ennek alapján mégis azt írod, hogy mindannyian hulladékok. A "néhány" szerintem nem jogosít fel arra, hogy a "mindannyian"-t használd. Egyszer ha lesz egy kis empatikus napod, beszélgess néhánnyal. Hátha megváltozik a véleményed. Ha nem lesz soha az életben empatikus napod, akkor ne beszélgess velük. Akkor csak éld az eddigi .... életedet.

bajkon úr 2016.10.14. 09:09:00

@Jossarian: ja és még annyit, hogy miért adtál annó munkát a "néhánynak"? Emberségből és a velük való törődésből, hogy ne haljanak éhen, hogy ki tudjanak törni abból az életből, amiben élnek? Vagy azért mert nem kellett őket bejelenteni és nem kellett annyit fizetni, mint másnak, mert már annyiért is elmentek, hogy egy kannásbort vegyenek?

Jossarian 2016.10.14. 09:51:31

@bajkon úr: en mindig a piaci ber duplajat fizetem mert megtehetem. Es azert adtam munkat nekuk mert ugy hozta kedvem. Es nem nehannyal talakoztam hanem sokkal. Mert kivancsi voltam, mi visz ra embereket, hogy fergeknel is aljasabb lenyekke valjanak. Megtudtam, ha teged is erdekel, kovesd a peldam. Amint irtam elobb, ha valami nem tetszik nektek attol az meg igaz. Venszivar te meg ebredj korabban es szaporitsd a GDP-t :-D

bajkon úr 2016.10.14. 12:07:31

@Jossarian: messziről jött ember, azt mond amit akar - fizetésileg :)

Én annak a picike társadalmi rétegnek vagyok a tagja, aki beosztott és nem munkaadó, így munkát nem tudok nekik adni, ellentétben veled, akik kedv miatt is tud.

A "néhány"-ból már "sok" lett, de még mindig messze van az "egész"-től, tehát még mindig úgy gondolom, hogy véleményt mondani "mind"-re, nem biztos, hogy szerencsés, illetve számomra nem elfogadható így a "mind"-re mondott ítéleted.

Sosem tudható, mit hoz az élet egyébként...
Szerintem nagy részüknek eszébe sem jutott régebben, amikor még családban éltek és lakásban és főtt ételt ettek és akkor zuhanyoztak amikor akartak, és szeretet vette őket körül és volt/ak valaki/k akit szerethettek, hogy lesz olyan nap, amikor egy ilyen szállón, vagy az utcán fognak reggelente felébredni és semmijük sem lesz, csak a kilátástalanság...

Továbbra is úgy gondolom, hogy abban az országban, ahol sokan szörnyülködnek és lesznek dühösek, háborodnak fel és tesznek meg mindent, amikor egy cica vagy kutya az utcára kerül és beteg és koszos és megvert és rettenetes állapotban van, orvoshoz viszik, etetik, itatják "lakást", gazdit kapnak, jogszabály védi őket...
....nos ebben az országban oda kellene figyelni az EMBEREK-re is.

Mondom ezt akkor is, hogy "imádom a cicákat" :)

Ne ítéled el őket, mindet - én csak ennyit szerettem volna...
mert annyi rettenetes, szomorú sors van - és hiszed vagy nem, van amiről nem tehet az ember...

Jossarian 2016.10.14. 12:15:37

@bajkon úr: hat errol ennyit. Neked mar ugyis mindegy, beszelni beszelsz hallanni meg nem akarsz.

Jossarian 2016.10.14. 12:26:33

@bajkon úr: es bocs, hogy nem voltam kovetkezetes es pontos. Eletem soram megismertekhez kepest "sok", az orszagod biomasszajahoz kepest egy "nehany" es az emberiseget tekintve "elenyeszo" szamu hajlektalannal talalkoztam (na ehelyett barmilyen szot valaszthatsz ami neked tetszik es boldogga tesz). A lenyegen ez tovabbra sem valtoztat. Venszivar meg tovabra is bekaphatja :) ot mar senki sem veszi komolyan

bajkon úr 2016.10.14. 12:37:31

@Jossarian: köszönöm bocsánatkérésedet - megbocsájtok :)

és boldoggá is tettél, még úgy is, hogy nem idézem az említett szavaidat - bár most az "országod" szó megragadta a figyelmemet, de elengedem inkább :)

és örülök, ha egy kicsi következetességre és pontosságra is sikerült "rávennem" :)

venszivar 2016.10.14. 12:47:08

Na! már puncsoskodik a féreg!

Még a végén ő lesz a Robin Hood !?! :):DDD

Jossarian 2016.10.14. 12:53:29

@bajkon úr: sztem te is hamarosan hajlektalan leszel, majd ha lesz egy empatikus napja valakinek akkor fogsz enni. Bar egy kutyanak hamarabb adnek enni, az nem tehet a sorsarol.

Jossarian 2016.10.14. 12:58:11

@venszivar: na ezt vartam toled ven sz@r, vegre magadat adod :-D hasznald a logodat ha majd valamelyik sarkon fetrengessz felreszegen lejmolva, kapsz egy otost tolem hisz nem haragszom rad mert ostoba vagy, tudod jol :-) Jo hetveget, ha futotta almaborra akkor bizonyara az lesz neked :-)

bajkon úr 2016.10.14. 13:24:10

@Jossarian: hát, akkor tényleg remélem hogy nem veled fogok találkozni, hanem egy empatikus napú Emberrel :)
süti beállítások módosítása