Ferencváros

Jancsó Andrea Katalin, önkormányzati képviselő

Az átláthatóságot kell növelni az önkormányzatoknál, nem a kormányzati kontrollt

2016. július 29. 10:23 - Jancsó Andrea Katalin

A Lehet Más a Politika szerint elejét kell venni a korrupciós kockázatoknak az önkormányzatok működésében és segíteni kell az önkormányzatokat annak érdekében, hogy a rájuk vonatkozó jogszabályokat maradéktalanul betartsák.

A Budapesti Korrupciókutató Központ (CRCB) múlt héten megjelent legújabb elemzése 368 magyar város önkormányzati honlapjainak 2015. évi adatai alapján, egy 2013-as vizsgálat folytatásaként, azzal párhuzamot vonva mutatja be a magyarországi önkormányzatok átláthatóságát. Az önkormányzati honlapok információ gazdagságát és ezzel összefüggésben az önkormányzatok törvénytiszteletét vizsgálva nem tapasztaltak számottevő javulást a két év adatait összehasonlítva.

Az LMP a helyzet előmozdítása érdekében szükségesnek tartja a lakossági civil kontroll biztosítását, mert ez teremtheti meg a valódi és demokratikus ellenőrzést, a közbizalom növelését. Az önkormányzatok ugyanis elsősorban az őket megválasztó helyi közösségek felé kötelesek elszámolni. Erre azért fontos most újra felhívni a figyelmet, mert az ASP rendszer bevezetéséhez kapcsolódó intézkedésekkel a megmaradt önkormányzati autonómia felszámolása fenyeget. Megteremtődnek a feltételei, hogy minden önkormányzati döntés kontrollált legyen a központi közigazgatás részéről, a hatalom mindent láthat és mindenbe beavatkozhat majd, az állampolgárok számára pedig marad az információhiány.

 

Szólj hozzá!
Címkék: hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsoandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr528927664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása