Ferencváros

Jancsó Andrea Katalin, önkormányzati képviselő

Indul az ukrán rulett Ferencvárosban

2016. január 25. 11:43 - Jancsó Andrea Katalin

Csütörtökön dönt a ferencvárosi képviselő-testület a Ráday utca 57. szám alatti ingatlan eladásáról. Az erre vonatkozó előterjesztés szerint az ingatlan megvételére adott ajánlatokat figyelembe véve a Tranzit Hungária Kft. 445 millió Ft-os ajánlata a legkedvezőbb, így ezzel a céggel köttetik majd meg az adásvétel. Már az Erkel utca 18. adásvétele előtt is értetlenül álltam, hiszen a Tranzit Hungária fő profilja logisztikai tevékenység. Ám ukrán barátaink látszólag gyorsan alkalmazkodnak a magyar üzleti viszonyokhoz, mert a szűk ferencvárosi utcácskában szállodát kezdtek el kialakítani. A Ráday utca 57. szám alatti ingatlanra vonatkozó előterjesztésben nem meglepő az ukránok feltűnése, csak megerősíti a folyosói pletykákat... 

A Tranzit Hungária székhelye egy csomádi családi házba van bejelentve, ahol egyébként még 32 gazdasági társaság székhelye található meg. A cégek különböző profillal bírnak, ám egyvalami mégis közös bennük: a társaságok többsége adószám felfüggesztés, vagy adószám törlés hatálya alatt áll, illetve velük szemben már megindult a kényszertörlési, felszámolási, végelszámolási eljárás, de legalábbis a társaság ügyvezetője/tulajdonosa, illetve hozzátartozói köre érintett ilyen típusú ügymenetben.  

2161 Csomád, Kossuth Lajos utca 79.

Google Street View

kl79.JPG

A cégnyilvántartásból kiderül, hogy 2008 és 2013 között a cég székhelye 1133 Budapest, Váci út 78. a. ép. 1. em. 3. alatt volt megtalálható, majd ezt követően 2015. január 20-ig 2214 Pánd, Táncsics Mihály utca 5. szám alatti székhely volt a társaság székhelyének bejegyezve. 

A 13. kerületi címen a szintén ukrán tulajdonú (Mati Yelizaveta) VKN Trade Kft. székhelye van bejelentve, amely ellen nem meglepő módon 2015.10.02-án megkezdték a felszámolási eljárást, hiszen 2014. III-IV. negyedévében 116 M Ft feletti adóhiányt halmozott fel. (http://ado.hu/rovatok/ado/feketelista-hu-adohiany-a-vizsgalt-cegek-tobbsegenel

pándi cím ma már "csak" három gazdasági társaság számára "nyújt" székhely-szolgáltatást: A Badalamenti Kft. kényszertörlés alatt áll, a Csendesék Betérője Kft.-t pedig éppen felszámolják. Ám további érdekesség, hogy Németh Csaba, aki az éppen kényszertörlés alatt álló Little Pack 2013. Kft. ügyvezető-tulajdonosa, állandó lakcímeként jelölte meg a pándi címet. Németh Csaba és Domonkos László Zoltán, a Csendesék Betérője Kft. tulajdonosa közös üzleti érdekeltséggel is rendelkeznek: a Perfekt 3in1 Bt. tulajdonosai, amely adóhátralék miatt végrehajtás alatt álló adózónak minősül. Végül a Re-Start Csomagolástechnikai Zrt. üzletvezetésének központi helye is itt van bejegyezve, amely ellen szintén végrehajtási eljárás van folyamatban.

Jóindulattal mondhatnánk, hogy a jövőbeni ukrán üzlettársaink mihelyst tudomást szereztek a pándi ügyeskedésekről kerestek egy megbízható székhelyet. Ám sikerült találni egy még nagyobb cégtemetőt... 

 

Miért fontos ez a mostani adásvétel vonatkozásában? 


A társaságok tulajdonjogának átruházása és a székhelyek folyamatos áthelyezése mellett a képviselők szándéka legtöbbször a hatóság felügyelete alól való kivonás, így fentiek miatt a központi kontroll lehetetlenné válik. A cégek megszüntetésével járó felszámolási eljárás során a hitelezői igények nem nyernek kielégítést, ezáltal nemcsak az állam és az állami költségvetés, hanem a gazdasági élet más szereplői is éves szinten több száz milliárd forinttal károsodnak.

A jelenlegi jogszabályi környezetben  egyetlen hatóság sem rendelkezik hatáskörrel a tekintetben, hogy módszeresen szűrje és keresse a cégtemetők üzemeltetőit, s egyetlen szervezet sem kapott jogosítványokat arra, hogy ellenük hatékonyan és gyorsan fel tudjon lépni.

A rendőrség, ügyészség nyomozhat, de csak egyedi ügyekben, s ezek az eljárások az eddigi tapasztalatok alapján idő- és emberigényesek. A cégvezetéstől a bíróság tilthat el egy-egy ügyvezetőt vagy tulajdonost, de ehhez valakinek feljelentést kell tennie. Ha egy hitelező fut a pénze után, jellemzően nem azzal foglalkozik, hogy feljelentéseket tegyen és további eljárásokat indítson.

Az adóhatóságnak pedig csak annyi kötelessége van, hogy - amennyiben szükséges - büntetőfeljelentést tegyen. A cégtemetőket üzemeltető csoportok ellen azonban nem tud hatékonyan fellépni, hiszen az e körben lévő cégek csak az utolsó fázisban kerülnek a NAV látómezejébe. Mivel nem nyújtanak be bevallást, nem is tűnnek fel. A NAV feladatkörében pedig nem szerepel, hogy cégügyekben intézkedjen vagy kutakodjon.

Mindezek mellett a Tranzit Hungária Onyschuk Ihor által érdekelt egy vegyiáru nagykereskedelemmel foglalkozó cégben is. A mándoki székhelyű Salt-Europe Kft.-t (cg. 15-09-081915) dr. Szabó Ferenc volt mándoki tsz-elnök fiával együtt igazgatják, míg maga a cég a Transitgroup egyik cége és a Tranzit Hungária Kft. tulajdonában van. Szabóék tevékenysége egyébként nem mentes a botrányoktól: 

http://archivum.magyarhirlap.hu/belfold/ket_ev_utan_vadlott_lett_a_polgarmester.html

 

Ezek után nagy pénz ide vagy oda... az önkormányzatnak kétszer is meg kellene gondolnia, hogy kivel köt üzletet. Lehet, hogy megkapja egy összegben az ingatlan árát, de mi lesz a helyzet az építés során foglalkoztatott alvállalkozókkal? Az önkormányzat felelőssége meddig terjed, amikor kétes paraméterekkel rendelkező cégnek adja el egyik ingatlanát? Miért kell megvárni, hogy Ferencváros neve megint a botrányok sűrűjébe kerüljön? 

Budapest IX., Erkel utca 18.

Google Street View

 

kepkivagas.JPG

 

 

Budapest IX., Ráday utca 57.

Google Street View

 

raday57.JPG

 

 A Ráday utca 57. szám alatti ingatlan egyszer már 20 millió forintjába került az önkormányzatnak, amikor megpróbáltunk oda egy épületet „odavarázsolni” valamilyen beruházóval, ahol az önkormányzatot is el tudjuk helyezni. Az önkormányzatot ötletelés jellemzi e telek kapcsán, ez a FEV IX. Zrt. részéről is meg lett erősítve a tavaly októberi testületi ülésen: "Most piackutatási helyzetben vagyunk, megnézzük, hogy ki, mennyiért hajlandó megvenni az ingatlant.", "Ez csak egy piaci szűrés, nem tudjuk, hogy a jelenlegi ingatlanpiaci viszonyok között milyen érdeklődők lesznek". Hogy az ingatlanértékesítés hogyan illeszkedik bele a kerület fejlesztési  vagy egyéb más koncepciójába arról a mai napig nincs információnk... 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsoandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr368308346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása