Ferencváros

Jancsó Andrea Katalin, önkormányzati képviselő

A sérült hordók elszállítása nem elég

2015. május 21. 14:19 - Jancsó Andrea Katalin

Az LMP értékelése szerint a veszélyes anyagokat tartalmazó hordók elszállításával még nem kármentesítik a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyét, a talaj és a talajvíz tisztítására és cseréjére azonban a jövő évi költségvetés nem tartalmaz forrásokat.

Sallai R. Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy a jövő évi költségvetési javaslat kármentesítésre nem tartalmaz forrásokat, holott a telephely talajvizsgálatakor kiderült: a határértéket százezerszeresen meghaladja a rákkeltő, benzol tartalmú anyagok szintje. Közölte: az előzetes becslések szerint mintegy 5 milliárd forintba kerülhet a környezet rendbetétele itt.

A politikus szerint az országban számos hasonló lerakat lehet, a környezetügy, a környezetbiztonság azonban csődöt mondott”, a kormányzat csak ott lép, ahol azt a közvélemény kiköveteli. Bizottságával ezért azt tervezi: körbejárják az ország hasonló telephelyeit, mert szerinte nem ismert, hogy Százhalombattától Kazincbarcikáig milyen környezetbiztonság valósul meg”, de a tíz éve megszűnt Fővárosi Vegyiművek egyéb lerakatairól is alig tudható valami.

A képviselő elmondta, írásbeli kérdésben is rákérdezett arra, hány hasonló méreganyagraktár van az országban, de arra is, ki a felelős a közigazgatásban azért, hogy korábban nem kezdeményezték az Illatos úti telep ártalmatlanítását.
Kedden a Miniszterelnökség azt közölte az MTI-vel: kilenc hónapon belül az összes hulladékot elszállítják az Illatos úti telephelyéről, május végéig pedig elviszik a legveszélyesebbnek ítélt mintegy ezer hordót. Hozzátették: ezzel a kormány megoldja a mérgező terület mintegy tíz éve húzódó tereprendezésének ügyét. 

Fotó: LMP sajtó

Szólj hozzá!
Címkék: hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://jancsoandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr288317710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.